növényi étrend

Az időben korlátozott energia- és tápanyagbevitellel járó étrendek élettani hatásai és szerepük egyes krónikus megbetegedésekben –Böjtök a 21. században

2022.05.02.

A böjtök szerepét jelentősen alábecsüli a modern orvoslás és táplálkozástudomány egy jelentős része, holott számos ismeret érhető el ma már arról, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek a különböző energia-és tápanyagbeviteli korlátozásokkal járó étrendek megfelelő alkalmazásának. Ennek a cikknek a fő célkitűzése az volt, hogy kiindulópontot biztosítson azoknak, akik meg szeretnék ismerni a böjtök szerteágazó pozitív […]

A növényi alapú étrendről

2022.01.31.

Hazánkban a növényi alapú étrendekről még napjainkig is számos tévhit és legenda kering az orvos-szakmai körökben. A közleményben tudományos bizonyítékokkal alátámasztva derítjük fel ezeket a tévhiteket és megmutatjuk, hogy mi is a helyzet olyan népszerű kérdések kapcsán, mint a fehérjehiány, a B12-vitamin vagy a cukorbetegség.

Hogyan működik a növényi alapú étrend?

2022.02.04.

Saját összefoglaló tanulmányunkban olyan mechanizmusokat mutatunk be, amelyek részben magyarázzák a növényi alapú étrendek széleskörű pozitív hatásait. Tanulmányunkat 2021-ben a nagy presztízsű Nutrients szaklapban jelentettük meg.

Növényi alapú étrendek és a fehérjebevitel

Az Orvostovábbképző Szemle számára cikkreferátumot készítetem annak a kérdésnek a megválaszolásának kapcsán, hogy kell-e félnünk a fehérjehiánytól, ha növényi alapú étrendeket alkalmazunk? (A rövid válasz: nem!).

Táplálkozási ajánlás környezetvédelmi és egészségügyi szempontból.

2022.02.07.

2021-ben a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem programjának keretén belül elkészítettünk egy olyan táplálkozási ajánlást, amely nem csak az egyéni egészség kialakítását és hosszútávú megőrzését célozza, hanem ökológiai szempontból is kedvező. A környezetet jobban terhelő alapanyagok csökkentésén (húsok, tej és tejtermékek, tojás) és a fenntarthatóbbaknak a növelésén (zöldségek, gyümölcsök, olajok, magvak) keresztül az egészség és a […]

Fitokemikáliák jelentősége a sporttáplálkozásban

Saját összefoglaló tanulmányunkban olyan mechanizmusokat mutatunk be, amelyek a növényi étrend bizonyos előnyeiért lehetnek felelősek sportolóknál. A teljes értékűnövényi alapú étrend nem csak krónikus betegségek megelőzésében bír kedvező hatásokkal, hanem alkalmazása előnyös lehet a sportteljesítményre, valamint a sportolók egészségi állapotárais, legyen szó akár amatőr-, akár versenysportolókról.

A gyermekek növényi alapú étkezéséről

2022.01.31.

2017-ben egy rövid szakmai előszót fogalmaztunk meg a gyermekek növényi alapú étkezéséről szóló könyvben. Olyan fontos táplálkozástudományi ismeretekre hívtuk fel a figyelmet, amelyeket jó szem előtt tartani, ha valaki kizárólag növényi alapú étrendet alkalmaz gyermekénél.